Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Nejznámější z této sbírky je cyklus abeceda –

Nejznámější z této sbírky je cyklus abeceda – obsahuje většinou čtyřverší, asociace ne jednotlivá písmena abecedy: A - dům, K – Paprsek, D – Napnutý luk. Vrcholem jeho poetistické tvorby je sbírka Básně noci. Jejíž součástí je básnická skladba Edison – je to lyrickoepická skladba inspirovaná životem a vynálezy slavného vynálezce Edisona. Skladba je oslavou civilizace a života ve velkoměstě ( velkoměsto osvětleno spoustou žárovek). Oslavuje zde Lidky život. Tvořivou práci a podobně.
2. SURREALISTICKÁ TVORBA – Nezval r. 1934 založil českou surrealistickou skupinu která se r. 1938 rozpadla. Mezi jeho nejznámější surrealistická sbírky patří: Žena v množném čísle, Absolutní hrobař, Praha s prsty deště – v některých básních opravuje reaguje na události tehdejší doby – nástup fašismu. Ve 30. letech 20. st. vznikají také jeho sbírky S bohem a šáteček – jeho básně jsou zde ovlivněny jeho cestami po Francii a Italii 52 hořkých balad věčného studenta Roberta Davida je to sbírka sociální poezie popisuje zde svět viděný očima nezaměstnaného studenta (celosvětová hospodářská krize, nástup fašismu…)
3. TVORBA ZA OKUPACE A POVÁLEČNÉ DOBĚ – sbírka Matka naděje – základním motivem je motiv matky vztahu k ní, vztah k rodnému domovu a rodné zemi. Matka je zde zobrazena jako země (těžce nemocná – symbol okupace). Básník se obává o její osud a o osud národa. Sbírka Pět minut za městem – vznikla v r. 1939 reaguje na německou okupaci. Mezi nejznámější patří báseň Óda na návrat Karla Hynka Máchy báseň je inspirovaná manifestací u příležitosti uložení Máchových ostatků na Slavíně (Vyšehradský hřbitov). Po válce vydal Nezval Poemu Stalin – opěvuje zde Stalina jako velkého vojevůdce a osvoboditele. Vydal také skladbu Zpěv míru která je plná revolučního elánu, budovatelského nadšení a touhy po míru.

Žádné komentáře:

Okomentovat